Είσοδος Μέλους
Εγγραφή Μέλους
Νέα
Απαγορευμένα φυτοφάρμακα στο πιάτο του Έλληνα
19/07/2013

Δεύτερο κύκλο αναλύσεων σε φρούτα και λαχανικά πραγματοποίησε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2013 πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις σε μικρό αριθμό δειγμάτων (34 δείγματα 11 λαχανικών και φρούτων ευρείας κατανάλωσης) τα οποία πωλούνται στην ελληνική αγορά.

Στα δείγματα εντοπίστηκαν υπολείμματα από 32 φυτοφάρμακα (πολλά από αυτά απαγορευμένα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Ανάμεσά τους, δραστικές ουσίες των οποίων η επίσημη έγκριση αναγράφει πως είναι ύποπτες καρκινογενέσεων, μπορούν να βλάψουν το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης, έχουν εξαιρετική τοξικότητα, είναι πολύ τοξικές για τους υδρόβιους οργανισμούς, πολύ τοξικές για τις μέλισσες κλπ.

Η Greenpeace απαιτεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαγορεύσει οριστικά όλα τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας και να στηρίξει τη βιώσιμη γεωργία στην Ελλάδα.

για να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα


http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2013/gmo/Greenpeace_pesticides_results.pdf
Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

Πηγή : http://www.zougla.gr/greece/article/apagorevmena-fitofarmaka-sto-piato-tou-elina

Οριστική κατάργηση των φιαλιδίων ελαιολάδου στις ταβέρνες! Ψηφίστηκε ο σχετικός Κανονισμός και ισχύει απο το 2014
11/07/2013
Καταργούνται οριστικά απο τον Ιανουάριο του 2014 τα ανώνυμα επαναγεμιζόμενα φιαλίδια με τα οποία προσφέρεται ελαιόλαδο στα τραπέζια των επιχειρήσεων εστίασης (Ταβερνών, Εστιατόριων, Ξενοδοχείων, Καφέ κ.α.) μετά την ψήφιση του της τροποποίησης του Κανονισμού 29/2012 της ΕΕ για τα μέτρα συσκευασίας, επισήμανσης και ελέγχου της ποιότητας του ελαιολάδου. 
Τα μέτρα αυτά, που με την ανακοίνωση τους προκάλεσαν ήδη περίεργες αντιδράσεις σε ΜΜΕ απο αδαείς η και επιτήδειους που δεν θέλουν να ξεβολευτούν απο τις πρακτικές που εφαρμόζουν, αποτελούν μέρος του Κοινοτικού σχεδίου δράσης για αναβάθμιση της Ελαιοκομίας. Το σχέδιο αυτό που έχει προταθεί και συζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απο τον Ιούνιο 2012 περιλαμβάνει θέματα που αφορούν την ποιότητα και τους ελέγχους, την αναδιάρθρωση του τομέα, την βελτίωση της λειτουργίας της τροφικής αλυσίδας, τις προωθητικές πρωτοβουλίες, το μέλλον του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και τον ανταγωνισμό με τρίτες χώρες.

Τι λέει ο Κανονισμός για τα φιαλίδια
Σύμφωνα με τον Κανονισμό, ελαιόλαδο που προσφέρεται απο επιχειρήσεις εστίασης, (νωπό) στους τελικούς καταναλωτές θα πρέπει να είναι συσκευασμένο σε δοχεία εφοδιασμένα με σύστημα ανοίγματος που να μην μπορεί να ξανακλείσει μετά την πρώτη χρήση του και να μην επιτρέπει την επαναδίπλωση του δοχείου όταν το περιεχόμενο του τελειώσει.
Με τις διατάξεις αυτές, η αλυσίδα HORECA (Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Καφέ) υποχρεώνεται να χρησιμοποιεί στο εξής επώνυμες φιάλες μιας χρήσεως (με καπάκια που δεν επιτρέπουν ξαναγέμισμα). Στόχος είναι να αποφευχθούν πρακτικές επιχειρήσεων που σερβίρουν ελαιόλαδο υποβαθμισμένο η αναμιγμένο με φθηνότερα έλαια και να εξασφαλιστούν πληροφορίες για τους καταναλωτές για το είδος του ελαιόλαδου που τους προσφέρεται, για το ποιος το παρασκευάζει και απο που προέρχεται. Και σε όλα αυτά, εμείς προσθέτουμε, ότι τα γνωστά φιαλίδια στις νότιες χωρες όπως η Ελλάδα όπου τα φιαλίδια αυτά εκτίθενται απροστάτευτα πάνω στα τραπέζια συγκεντρώνουν και τους τρεις βασικούς παράγοντες (φως, ζέστη, αέρα) που προκαλούν οξειδωτικές αλλοιώσεις και απαράδεκτη γευστική υποβάθμιση ακόμη και σε άριστα ελαιόλαδα..
Οπωσδήποτε θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι το ποιο θα είναι το κατάλληλο μέγεθος των φιαλιδίων και αν θα κοστολογούνται χωριστά στους καταλόγους, η αν θα προσφέρονται γενικά, όταν τα φαγητά το απαιτούν (π.χ. σαλάτες, βραστά κλπ) και θα επιβαρύνουν τον γενικό λογαριασμό. Αυτό όμως είναι θέμα που θα αντιμετωπιστεί στην πράξη απο τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Ευκρινέστερες σημάνσεις στις ετικέτες.
Με τον ίδιο Κανονισμό προβλέπεται ότι οι ετικέτες των συσκευασιών ελαιολάδου, θα πρέπει να αναφέρουν κατά τρόπο πιο ορατό και εύκολο το όνομα του προϊόντος και την καταγωγή του, ενώ καθορίζεται και το μέγεθος των γραμμάτων που πρεπει να έχει κάθε συσκευασία ανάλογα με το μέγεθος της. Ειδικότερα το μέγεθος αυτό θα πρέπει να είναι: ίσο ή μεγαλύτερο από 2 mm, για ονομαστικό όγκο ίσο ή μικρότερο από 250 ml, 3 mm, για ονομαστικό όγκο 250 ml έως και 1000 ml και 4 mm , για ονομαστικό όγκο μεγαλύτερο από 1000 ml

Αυστηρές κυρώσεις για τις παραβάσεις
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διενεργούν ελέγχους για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τον κανονισμό και να ορίσουν τις δικές τους \\\"κατάλληλες\\\" εθνικές κυρώσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι «αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές.\\\"
Προϊόντα που έγιναν και επισημάνθηκαν ή εισήχθηκαν στην ΕΕ πριν από το 2014 μπορούν να πωλούνται έως ότου εξαντληθούν.

Παρά την αντίθεση 9 χωρών θα ισχύσουν απο το 2014.
Το πρακτορείο Europa Press αναφέρει ότι συνολικά 15 χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, ψήφισαν υπέρ αυτού του σχεδίου δράσης, ενώ εννέα χώρες, μεταξύ των όποιων η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία ψήφισαν κατά και τρεις απείχαν. . Βέβαια οι λόγοι της αρνητικής ψήφου των 9 χωρών δεν έγιναν γνωστοί, είναι όμως φανερό ότι σαν χωρες παραγωγής σπορελαίων δεν τις συμφέρει η θωράκιση του ελαιολάδου απο τις θολές πρακτικές που επιτρέπουν την διάθεση σπορελαίων ως ελαιολάδου

Ωστόσο ειναι σημαντικό το ότι η Τσεχική Δημοκρατία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Ρουμανία ψηφίσαν υπέρ αυτή τη φορά ενώ είχαν ψηφίσει κατά στην ενδεικτική ψηφοφορία που έγινε το Φεβρουάριο.
Τελικά υπήρξαν 195 ψήφοι υπέρ, 94 κατά και 53 αποχές, ενώ ένα κράτος ήταν απών.
Αν και το αποτέλεσμα δεν ηταν ομόφωνο, η Επιτροπή έχει την δυνατότητα και όπως ανακοίνωσε θα εγκρίνει τα μέτρα και θα τα δημοσιεύσει μέχρι τα μέσα Ιουνίου, όποτε θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουάριου 2014.

Πηγη:http://www.sedik.gr/el//index.php?option=com_content&task=view&id=511&Itemid=1#.Ud4Fb6zTKls

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον ΕΦΕΤ για ασφαλέστερα τρόφιμα
10/07/2013

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε από τον ΕΦΕΤ στην Αθήνα από τις 17 έως τις 28 Ιουνίου 2013, ο 2ος κύκλος του προγράμματος κατάρτισης με τίτλο : \\\'Εκπαίδευση σε δειγματοληψία και ανάλυση για εργαστηριακό έλεγχο καταλοίπων φυτοπροστατευτικών ουσιών\\\' στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας \\\'Καλύτερη κατάρτιση για ασφαλέστερα τρόφιμα\\\' (BTSF).

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα από τον Εκτελεστικό Οργανισμό για την Υγεία και τους Καταναλωτές (EAHC) και πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην Αθήνα με φορέα υλοποίησης τον ΕΦΕΤ σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Εργαστήριο Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων.

Το ανωτέρω πρόγραμμα κατάρτισης αποτελεί τμήμα του έργου που ανατέθηκε στον ΕΦΕΤ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο : \\\'Οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στον τομέα των μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του επισήμου ελέγχου\\\' και αφορά τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές χωρών εκτός της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα κατάρτισης υλοποιήθηκε στους χώρους του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και συμμετείχαν συνολικά 21 εκπρόσωποι αρμόδιων αρχών κρατών εκτός Ε.Ε., οι οποίοι εκπαιδεύθηκαν στην ενωσιακή νομοθεσία, δειγματοληψία και ανάλυση καταλοίπων φυτοπροστατευτικών ουσιών, ενώ εξειδικεύθηκαν σε αναλυτικές τεχνικές προσδιορισμού καταλοίπων.

Την εκπαίδευση των συμμετεχόντων ανέλαβαν ειδικοί επιστήμονες από τον ΕΦΕΤ και το Εργαστήριο Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, που αποτελεί Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για κατάλοιπα φυτοπροστατευτικών ουσιών σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και σε μεθόδους ενιαίου υπολείμματος.

Την εκπαιδευτική αυτή δράση στήριξαν ιδιαιτέρως με την παρουσία τους ως εκπαιδευτές οι διακεκριμένοι ερευνητές κ.κ. Δρ. Michelangelo Anastassiades, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Αναφοράς για τα κατάλοιπα φυτοπροστατευτικών ουσιών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος που εδρεύει στο Freiburg της Γερμανίας και ο Καθηγητής Amadeo Fernandez Alba, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Αναφοράς για τα κατάλοιπα φυτοπροστατευτικών ουσιών σε φρούτα και λαχανικά που εδρεύει στην Almería της Ισπανίας.

Το γεγονός ότι για 2η φορά ανατίθεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον ΕΦΕΤ η εκπαίδευση του προσωπικού ελεγκτικών αρχών κρατών εκτός Ε.Ε. αποτελεί επιβράβευση και εδραίωση του ρόλου του ΕΦΕΤ στον τομέα της κατάρτισης στον έλεγχο τροφίμων.

Ο ΕΦΕΤ, συνεχίζοντας το έργο που έχει ήδη ξεκινήσει με την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης για τους επιθεωρητές ελεγκτικών αρχών κρατών – μελών της Ε.Ε., με τη συγκεκριμένη δράση ισχυροποιεί και εδραιώνει το ρόλο του σε σχέση με την εκπαίδευση ελεγκτικών αρχών τόσο σε ενωσιακό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Πηγές: ΕΦΕΤ.

Site Map
› Αρχική
› Προφίλ
› Άρθρα
› Ανακοινώσεις
› Δελτία Τύπου
› Νέα
› Συχνές Ερωτήσεις
› Όροι Χρήσης
› Site Map
› Επικοινωνία
Ανακοινώσεις
› Απαγορευμένα φυτοφάρμακα στο πιάτο του Έλληνα
19/07/2013
› Οι ωφέλειες της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών
12/07/2013
› Λειτουργικά τρόφιμα
12/07/2013
Επικοινωνία
E-mail: info@stirixis.org
Social Media